Home Forum Boeken Registreren Zoeken
    
Auteur: Kimm
Geplaatst: 1 feb 2005
Bijgewerkt: 17 mei 2005

Categorie: Verlies

» Bloedverlies tijdens zwangerschap
» Gedichtje lieve Engeltjes
» Gedichten
» Miskraam

MiskraamHet verlies van een niet-levensvatbare vrucht.
Een miskraam in de eerste twee tot vier maanden van de zwangerschap noemt men een vroege miskraam.


Een van de eerste verschijnselen is dikwijls vaginaal bloedverlies. Men spreekt dan van een dreigende miskraam. Slechts in de helft van de situaties treedt werkelijk een miskraam op. In de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

Vroege miskramen komen betrekkelijk vaak voor: bij tenminste ťťn op de tien zwangerschappen is er sprake van. Dit betekent dat in Nederland jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam meemaken. Naar schatting krijgt een kwart van alle vrouwen ooit met dit probleem te maken.
De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd.

Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatie-achtige pijn bij een jonge zwangerschap kunnen het eerste teken zijn van een dreigende miskraam. Bij de helft van de vrouwen met bloedverlies of wat buikpijn is er gelukkig niets mis en verloopt de zwangerschap verder ongestoord. Ook hoeft u niet bang te zijn voor aangeboren afwijkingen of andere complicaties.

Het verloop van de miskraam
Bloedverlies is bij bijna elke vrouw het eerste verschijnsel van een miskraam. Meestal begint het met beetje bruine afscheiding of een beetje helder bloedverlies.
Maar het kan ook meteen al om een flinke menstruatie-achtige bloeding gaan. Doorgaans is er dan nog geen pijn, of is de pijn gering. Maar een miskraam kan zich ook aankondigen door pijn onder in de buik of door het afnemen van de zwangerschapsverschijnselen.
Soms wordt een (naderende) miskraam bij toeval ontdekt op het moment dat er nog helemaal geen lichamelijke tekenen van een dreigende miskraam aanwezig zijn. Dat kan gebeuren wanneer er een onderzoek naar de harttonen (doptone) of een echoscopie wordt gedaan

De hoeveelheid bloedverlies
Bij drie op de vier vrouwen zal de hoeveelheid bloedverlies bij een spontane miskraam 'matig' zijn, ofwel te vergelijken met een flinke menstruele bloeding. Zo kun je althans in de medische boeken lezen. De praktijk is echter vaak anders. Want wat verstaat men nu onder een flinke menstruele bloeding?
Wat voor de ene vrouw een 'flinke' bloeding is, is voor de andere vrouw een 'normale' hoeveelheid. En tot hoeveel weken zwangerschap is bij een miskraam de hoeveelheid bloedverlies nog met een flinke menstruatie te vergelijken? Artsen onderschatten de hoeveelheid bloedverlies nog wel eens.
Of ze proberen de uiteraard angstige vrouw gerust te stellen. In het algemeen kun je er van uit gaan, dat de bloeding heviger is dan je verwacht en erger zal zijn dan bij een hevige menstruatie.
Bij een zwangerschapsduur van tien of meer weken, kan de bloeding echt ernstig zijn, 'alsof je leeg loopt'.
Wanneer het bloedverlies eenmaal is begonnen, zal bij drie op de vier vrouwen de vrucht binnen een week zijn geboren. Hierna zal de bloeding in de regel binnen 1 ŗ 2 dagen over zijn. Bij ťťn op de vier vrouwen duurt de bloeding dus langer dan een week.

Pijn als begin van een miskraam
Soms is buikpijn het eerste teken van een dreigende miskraam. Meestal begint dan het bloedverlies tegelijkertijd. Maar het vloeien kan ook wel eens pas uren later of een enkele keer zelfs een dag later beginnen.
Buikpijn is geen specifiek voorteken van een miskraam. Meestal is er bij buikpijn niets ergs aan de hand. Iedereen heeft er wel eens wat last van. Maar tijdens de zwangerschap kijk je vaak toch wat anders tegen buikpijn aan dan anders. Vooral wanneer die pijn onder in de buik zit. Zolang je geen bloed verliest bestaat en zolang je je nog steeds zwanger voelt, is er geen reden aan een dreigende miskraam te denken.

In driekwart van de gevallen zal de pijn bij een miskraam min of meer te vergelijken zijn met een hevige menstruatiepijn. Maar de pijn kan ook zo hevig zijn, dat ze te vergelijken is met de weeŽn van de bevalling.
In de medische boeken wordt vaak wat geringschattend gedacht over de mate van pijn die je tijdens een miskraam kunt hebben. Zeker wanneer de zwangerschap verder dan tien weken is gevorderd, begint die aardig op de weeŽn van een bevalling te lijken.

- afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
- curettage: een ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijdert

Afwachten
Bloedverlies in de tweede of derde maand van de zwangerschap is vaak het eerste teken van een miskraam. Meestal komt een miskraam na dit eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang,maar soms duurt dit nog een week of zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie. In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak nu uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De vruchtzak is herkenbaar als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Vaak komen ook bloedstolsels vrij, die meer donkerrood en glad zijn.
Sommige vrouwen twijfelen over het verschil tussen de vruchtzak en een stolsel. Een stolsel kunt u met uw vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft, bij een vruchtzak herkent u altijd een met helder vocht gevuld blaasje.
De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.

Veel vrouwen geven de voorkeur aan afwachten, omdat een spontane miskraam de natuurlijke gang van zaken is. Zij willen hun verdriet om het verlies van een gewenste zwangerschap thuis beleven.
Een voordeel is dat eventuele (zeldzame) complicaties ten gevolge van een curettage worden vermeden.
Sommige vrouwen vinden echter dat het afwachten veel onzekerheid oplevert en het normale leven verstoort, terwijl zij soms ook nog zwangerschapsklachten hebben. Een ander nadeel is dat er een kleine kans bestaat dat de zwangerschap niet in zijn geheel naar buiten komt incomplete miskraam (of abortus incompletus).
Het bloedverlies blijft dan aanhouden. In dat geval moet alsnog een curettage plaatsvinden. Als u besluit om een spontane miskraam af te wachten, is het verstandig te bedenken hoe lang u wilt afwachten en dit met de verloskundige of de arts te bespreken. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel is het soms emotioneel zwaar.
Een medische noodzaak tot een curettage is er alleen in het geval van een incomplete miskraam.

Curettage
Een curettage is een kleine ingreep. De gynaecoloog zuigt de baarmoederholte via de vagina door een dun slangetje (vacuŁmcurette) leeg of maakt deze met een curette (een soort lepeltje) schoon. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten en gebeurt in de meeste ziekenhuizen in dagbehandeling. Vaak geeft men een korte narcose, u merkt dan niets van de ingreep. In sommige ziekenhuizen is het mogelijk te kiezen voor een plaatselijke verdoving, via de vagina verdooft de gynaecoloog de baarmoedermond met een paar injecties. Vaak krijgt u ook een rustgevend middel. U bent hierdoor wat slaperig en suf tijdens de ingreep. U voelt wel wat pijn, maar deze is over het algemeen goed te verdragen als de ingreep kort duurt.


Als u gezond bent, is een curettage een ingreep met een zeer klein risico op complicaties. Er zijn geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.
Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman, hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. De gynaecoloog moet deze door middel van een operatie weghalen.
Een enkele keer komt een perforatie voor: het dunne slangetje of de curette gaat dan per ongeluk door de wand van de baarmoeder heen. Meestal heeft dit geen gevolgen,maar soms adviseert men extra observatie in het ziekenhuis.
Een laatste complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Het bloedverlies blijft dan meestal aanhouden. De rest van het zwangerschapsweefsel kan alsnog spontaan naar buiten komen. Soms is het noodzakelijk hiervoor medicijnen te gebruiken of is een tweede curettage noodzakelijk.

Vrouwen die kiezen voor een curettage noemen vaak als argument dat zij het vervelend vinden met een niet-levensvatbare vrucht rond te lopen. Ook het afwachten en de onzekerheid over het tijdstip van de miskraam wegen soms zwaar. Een curettage heeft het voordeel dat aan deze negatieve gevoelens een eind komt. Het verdriet over de miskraam zelf moet dan nog wel verwerkt worden. De ervaring leert dat het voor het verwerkingsproces goed is niet te snel in te grijpen.

†††††††††††††††††††††††††††††††††Klik op het boek om resenties te lezen

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††


Print dit | Verstuur dit | Hits: 89971

Reacties

kaatje
22-feb-2007
miskraam

mijn curretage heeft heel de dag geduurt ik was 14 weken en heb van s'morgens 8 uur tot 16.00 aan de opwekkers gelegen en om 20.00 was ik thuis. Er was alleen nog maar een vruchtzak te zien op de echo.

fienie1
18-feb-2008
miskraam

Ik heb nooit gehoord van curretage, mijn arts zij gewoon dat ik moest wachten tot t vruchtje losliet.

Het heeft in totaal twee en een halve week geduurt, emotioneel is het heel zwaar. Het is nu twee jaar geleden en ik heb het er nog steeds moeilijk mee.

hanneke
25-feb-2008
miskraam

bij mijn 12 weken- echo was te zien dat het vruchtje niet leefde. Ik moest toen nog 2 weken wachten en ben daarna gecurreteerd. Ik was blij dat ik eraf was. De ingreep was pijnloos en ik was 's middags alweer thuis. Wel raar vond ik dat ik daarna melkproductie van mijn tepels had. Daar ben ik verder geen info over tegengekomen, maar maakte het voor mij wel moeilijk.

Quinto
02-apr-2009
Miskraam

Ik heb zelf afgelope zondag mijn vruchtje verloren.

En om precies te zijn was ik 7 weken en 5 dagen.

Ik had al lichtbloedverlies en de artsen en veloskundige zeiden tegen mij dat dat niks te beteken had. Ze wouden ook geen echo maken.Uiteindelijk dus wel. Ik schrok me rot en het ziekenhuis wou me eerts niet laten komen. Maar daar aangekomen hebben ze me toch maar opgenomeni.v.m. dat ik zoveel bloed verlies had. Ik heb er nog wel veel moeite mee als ik alleen ben Daarom ben ik ook wel een beetje op zoek naar steun op het internet maar kan daar vrij weinig over viden. Want ik wil ook een steun zijn voor andere vrouwen die een miskraam hebben gehad.

Groetjes

Shendao
19-apr-2009
Miskraam

Z'n 4 jaar geleden heb ik ook een miskraam gehad.

Toen was ik net de 13de week ingegaan, eerst verloor ik een beetje bloed en een paar dagen verloor ik heel veel bloed en had toen ook heftige weeŽn, ben maar op de wc gaan zitten de maandverband hield het niet lang vol zoveel verloor ik. Opeens kwam het er spontaan uit, mijn vriend heeft het opgepakt. Ik wou zien hoe het eruit zag, het was al echt een heel piep klein mensje die op een bal lag. Heb het ook netjes begraven en er een foto van gemaakt. Zodat ik af en toe eens kan kijken.

myrthe200
17-jul-2009
Miskraam

Vorige week deed ik een test en was ik zwanger. We waren door het dolle heen, het was gelijk de eerste keer raak!

In december met de pil gestopt want ik wilde dat deze een tijdje uit mijn lichaam zou zijn voor we er echt voor zouden gaan.

Het ging helaas vanmorgen mis. Het was nog heel pril, 5 weken, maar toch stemt het mij erg verdrietig.

Ik had de afgelopen week al geen fijn gevoel, beetje zeurende buikpijn die er continue was.

Vanmorgen had ik ene bloeding en hele erge buikpijn. Nu lijkt het aslof ik gewoon ongesteld ben.

Ik heb net een heel kort gedichtje geschreven;

Lief klein vlindertje, even was je daar, ons geluk kon niet meer stuk. Je was er nog niet klaar voor, het was nog veel te pril. Vlieg maar lekker verder, en kom terug wanneer je wil.

Aisha
15-dec-2009
Miskraam

Afgelopen zondag heb ik een miskraam gehad..

Het is echt heel zwaar,

vooral omdat ik me al helemaal voorstelde hoe mn kindje eruit zou zien enzo..

Het is ook moeilijk om nu andere mensen met een baby te zien..

Alle mensen die dit hebben meegemaakt, heel veel sterkte!

Mopje
30-mrt-2010
6 weken zwanger

Ik ben 6 weken zwanger en heb vannacht bloed verloren. Bij de huisarts stond ik op mijn strepen en eiste ik een inwendige echo. Die krijg ik vanmiddag ook!

Ik voel me nog zwanger, ben misselijk e.d. maar ik schrok zo ongelofelijk!

Hebben jullie tips/adviezen?

meisje1992
10-jul-2011

ik was 16 weken zwanger en de hele zwangerschap van mij ging al niet goed. vanaf 6 weken zat er veel bloed in de baarmoeder wat steeds erger werd waardoor het kindje niet kon groeien. het is toen te vroeg geboren en kon het daardoor niet overleven. we hebben het gelukkig wel kunnen begraven. en het is nu bijna 1 jaar geleden. 27 juli is het 1 jaar geleden. maar ben nu weer zwanger en hopen dat deze zwangerschap beter gaat. maar toch heb ik nog heel veel moeite met de zwangerschap van vorig jaar. maar gelukkig kan ik nog altijd naar het grafje toe.

jantina78
04-okt-2011
6wk en 4dg

afgelopen april testte ik positief...sjezus wat was ik blij en mijn man ook..was raak in ronde 7 dus opzich nog best wel okee.

Dolblij vertelde we direct aan onze ouders broers en zussen het grote nieuws en iedereen was blij met ons.

Tot ik op een dag een artikel las over hartjes die bij de eerste echo niet meer bleken te kloppen, ik zei tegen mijn man..."je zult zien dat ons dit gaat overkomen" twee weken moest ik nog wachten tot ik de eerste echo kreeg en omdat ik werkelijk helemaal gek werd heb ik de verloskundige gebeld en mocht ik een weekje eerder komen.

Onze nachtmerrie werd waarheid...onze uk was met 6 weken en 4 dagen gestorven.

Ik wilde afwachten tot het er zelf uit zou komen,maar nee hoor uk zat wel lekker en mijn buik groeide gewoon door!

Nu een kleine twee weken ben ik gecureteerd en toen pas kwam de klap echt aan...ik had enorm last van mijn hormomen en zwangerschapstranen,wat was ik boos zeg!

We zijn direct weer gaan proberen maar helaas nog steeds geen nieuw wondertje.

Gaan nu de 5de ronde in,weer duimen weer bidden en weer hopen!

guppie
15-nov-2012

hey hoi ben mijn kindje met 20 week verloren twee jaar terug was zo.n klap dat ik er niet meer aan een zwangerschap wou denken, weet nog maar net dat ik zwanger ben , maar geen roze wolk

http://www.zwangerschapsforum.nl/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=8&pid=373
http://www.meermuurstickers.nl/
http://www.jekindopdefoto.nl/
http://kdvduizendschoon.nl/
http://www.flexwebhosting.nl/index.php/homepage/
http://www.hoppinup.etsy.com/

Wie is online

op het moment geen leden online.

Je bent een anonieme gebruiker. Je kunt je gratis registreren door hier te klikken

Copyright (©) Zwangerschapsforum.nl. Kop-afbeelding: Karin van de Wiel fotografie.
Zwangerschapsforum.nl is proudly hosted and sponsored by Flexwebhosting BV